<< Terug

Endorfines

Datum: 18 juni 2018 Endorfines

Hoe kun je endorfine aanmaken: 5 tips!

Ken je dat heerlijke, gelukzalige gevoel dat na een flinke lachbui vaak nog een paar minuten blijft hangen? Of de ontspannen rust die na een goede massage over je komt? En wat te denken van de ‘runners’ high’ die hardlopers ervaren als ze echt in hun flow komen?

Al die verschijnselen zijn het gevolg van één en hetzelfde stofje: endorfine. Een nuttig goedje, want je gaat je er stukken beter door voelen. Maar wat doet het nu precies, en kun je er ook te weinig van hebben? En hoe kun je bewust meer endorfine aanmaken?

Wat is endorfine?

Endorfine is een zogenaamde neurotransmitter: een stofje dat door onze hersenen aangemaakt wordt om ons gedrag te sturen. Zoals gezegd zorgt het primair voor een heel prettig gevoel. Het werkt daarmee als een soort beloning voor je lichaam! Je maakt endorfine aan wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet – suiker en vet, bijvoorbeeld, de reden dan die zo verslavend zijn.

Ook wanner je pijn hebt of gestrest bent, produceer je endorfine. In dat geval fungeert de stof vooral als een soort natuurlijke pijnstiller. Bij zwangere vrouwen maakt het lichaam zelfs al weken voor de bevalling endorfine aan, om de uiteindelijke geboorte draaglijker te maken!

Endorfine tekort

Als je hersenen een tijdje geen endorfine aanmaken, voel je dat ook. Je gaat je een beetje down voelen zonder dit blijmakende stofje, en je hebt een stuk minder zin in alles. Een flinke dip, met andere woorden! Je lichaam gaat in een dergelijk geval vanzelf op zoek naar een manier om dat tekort op te lossen.

Veel mensen krijgen in zo’n geval enorme trek in vet en zoet eten. In de oertijd was dit meestal voedzaam eten, vandaar dat je hersenen er nog steeds een beloning voor afgeven. Tegenwoordig komt het echter eerder neer op roomijs, donuts en chocoladekoekjes. Dat moet gezonder kunnen!

Endorfine aanmaken

Gelukkig zijn er inderdaad andere methodes om je endorfineproductie een flinke boost te geven. Met de volgende vijf tips kun jij ieder dipje op een gezonde manier oplossen.

1. Lichamelijke inspanning

Wie stevig sport, belast zijn lichaam daarbij aardig. Dat betekent dat er een zekere pijnprikkel af wordt gegeven aan je hersenen. En pijnprikkels zorgen op hun beurt weer voor de productie van endorfine!

De bekende runners’ high is hier een gevolg van, maar voor andere sporten geldt precies hetzelfde. Ook na een half uur stevige krachttraining zul je je een stuk beter voelen. En een extra bonus: als je buiten sport, zorgt het zonlicht voor nog meer endorfineproductie!

2. Lachen

Wist je dat je al extra endorfine aan begint te maken zodra je zelfs je mondhoeken maar optrekt? Lachen is een enorm krachtige stimulans. Glimlach eens naar iedereen die je op straat tegenkomt; je zult zien dat je een stuk vrolijker op je bestemming aankomt. Of zet je favoriete cabaretier op en gun jezelf vijf minuten om volledig de slappe lach te krijgen. Meer endorfine aanmaken kan niet leuker worden!

3. Chocola, pepers en alcohol

Zoals we al eerder noemden, geven vet en suikers je lichaam een endorfineboost. Dat geldt echter ook voor andere voedingsmiddelen. Chocola is een bekend voorbeeld: vrouwen die bijna ongesteld worden, hebben daar niet voor niets vaak enorme trek in.

Ook pittig eten zorgt – via een pijnprikkel – voor meer endorfine. Eén glaasje alcohol heeft hetzelfde effect, maar let wel op dat je niet te veel drinkt! Bij grote hoeveelheden ga je je juist weer slechter voelen.

4. Seks

Seks zorgt ook voor de aanmaak van flinke hoeveelheden endorfine. Zeker tijdens een orgasme komt er ontzettend veel van vrij! Je hoeft echter niet meteen all the way tussen de lakens te duiken om op te vrolijken. Ook een flinke knuffel of een goede zoen heeft al effect op je endorfinepeil. En wie verliefd is, loopt vaak de hele dag met een sterk verbeterde endorfineproductie rond.

5. Massages en acupunctuur

Massages zorgen voor lichamelijk contact: wederom een prikkel die ervoor zorgt dat je endorfine aanmaakt. Als je stijve spieren hebt, komt daar ook nog eens een pijnprikkel bij kijken die de boel alleen maar versterkt. Bij acupunctuur zijn het de naaldjes die hetzelfde effect hebben. Na beide zul je je dus een heel stuk meer ontspannen voelen!