Oefeningen* BELANGRIJK: Mocht er toch een foto of afbeelding of youtube video op onze website staan, waarvan u de rechthebbende bent dan zal Massagepraktijk Baransu deze per direct voor U verwijderen. Stuur een mail naar info@baransu.nl en vermeld om welke foto, informatie of filmpje het gaat. 


Op deze pagina vind je oefeningen die je kunnen helpen bij je herstel.
Tevens vind je hier spierversterkende oefeningen.

Mobilisatie van de lage rug

De oorzaak van het Piriformis syndroom kan liggen in verschillende onderdelen van je lichaam waaronder je lage rug. Wanneer je lage rug belemmerd is de beweeglijkheid is het noodzakelijk om ook je lage rug los te bewegen. Dat kan je doen met de onderstaande mobiliserende oefeningen voor je lage rug.

Trainen van de lage rugspieren

Op het moment dat je lage rug in zijn beweeglijkheid is herstelt. Is het herstellen van de kracht essentieel om herhaling van het Piriformis syndroom en de ischias klachten te voorkomen.

De spieren van je lage rug, bekken en heupen vormen één schakel en het is dan ook het beste om ze in hun gelijke functie te trainen. Er zijn verschillende rug oefeningen waarbij je dat kan doen, hierbij geldt wederom, zorg dat je de bil en beenpijn niet forceert!

Wat is je CORE, en hoe train je die?

Ter voorkoming van lage rugpijn is het belangrijk dat je CORE sterker wordt. Wanneer mensen refereren naar de core dan gaan de meeste mensen ervan uit dat hier de buikspieren mee bedoeld worden. De buikspieren zijn een onderdeel van de core maar het zijn niet alle spieren van de core. De core van het lichaam is alles wat het centrum van het lichaam vertegenwoordig. Het zijn alle spieren die van de schouders tot het bekken lopen. Dit zijn de buikspieren maar ook de obliques, transversus abdominis, bilspieren en rugspieren zoals de erector spinae en multifidus. De core bestaat uit maar liefst 29 spieren.

Oefening die de core versterken zijn niet alleen maar buikspieroefeningen. Alle oefeningen die een gedeelte of de gehele core trainen vallen onder core oefeningen. De voordelen van een sterke core zijn de volgende:

  • Betere balans
  • Meer controle over de lichaamsbewegingen
  • Beter uithoudingsvermogen
  • Betere flexibiliteit
  • Minder kans op blessures
  • Betere bescherming van de interne organen en ruggengraat
  • Voorkomen van pijn in de onderrug

De core spieren zijn nodig zodat het lichaam rechtop kan blijven en kan buigen. De spieren in de core worden bij vrijwel alle lichamelijke activiteiten gebruikt. Ze stabiliseren het bekken en de ruggengraat zodat het lichaam gestabiliseerd wordt bij bewegingen. Dit kunnen allerlei dagelijkse bewegingen zijn. De core wordt gebruikt bij het optillen van een boodschappentas tot het rechtop blijven zitten op het toilet. Bij al deze beweging wordt de core gebruikt voor het stabiliseren van het lichaam.

De core wordt echter door veel personen niet getraind terwijl de andere spiergroepen wel getraind worden. Het is een toevoeging op elk trainingsprogramma als de core nog niet getraind wordt. De core wordt gebruikt bij veel andere oefeningen waardoor het specifiek trainen van de core voor betere prestaties kan zorgen bij andere oefeningen. Bij de squat en deadlift wordt bijvoorbeeld veel gevraagd van de core spieren. Een core training hoeft niet lang te duren. Het kan als warm-up of cool-down van een training gedaan worden.


Onderstaande video geeft een idee van de oefeningen die je kunt doen om je core te verstevigen:

Planken, een oefening voor je CORE spieren

8 minuten buikspiertraining - complete trainingssessie