Sportmassage

Indien je veel aan sport doet en dus je lichaam en spieren zwaar belast kun je te kampen krijgen met overbelasting. Een van de meest voorgestelde manieren om overbelasting te behandelen is rust, of gebruik van een sauna. Maar een sportmassage kan je ook helpen om de overbelasting te bestrijden. Met behulp van een sportmassage kunnen belangrijke processen die het lichaam herstellen bevordert worden. Een goede massage kan overbelasting van het hele lichaam en lokale overbelasting verhelpen. Dit wordt voornamelijk gedaan door de verbetering van de doorbloeding, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter getransporteerd worden en afvalstoffen worden afgevoerd.

Wat is een sportmassage

Een sportmassage kenmerkt zich doordat er verschillende handgrepen worden uitgevoerd op een ontbloot lichaamsdeel van een sporter met als doel om de conditie van het lichaamsdeel of sporter te verbeteren, de blessure die behandeld wordt te verhelpen of zo min mogelijk last van te hebben.

De handgrepen en massagetechnieken zorgen ervoor dat er prikkels optreden in het lichaam en deze brengen weer reacties op gang wat weer het herstel kan inleiden. Dit komt doordat het lichaam als eenheid werkt, dus stel er worden lichamelijke of geestelijke prikkels op uitgeoefend, dan reageert het lichaam hierop. Indien er een onbalans ontstaat in het lichaam, door overbelasting kunnen er een aantal reacties ontstaan, zoals spierpij , vermoeidheid, een minder goede doorbloeding, stijfheid en verhoogde spanning. Een sportmassage kan deze reacties wegnemen of verminderen. Een sportmassage is dus in de eerste plaats gericht om sporters weer fit te krijgen, maar kan ook ontspannend werken. Daarom kan het ook geschikt zijn voor niet sporters.

Bij het toepassen van een sportmassage door een sportmasseur worden de volgende processen in gang gezet:

 • In de huid en spieren gaan de haarvaten open staan, wat de doorbloeding aanzienlijk verbetert. Door deze betere doorbloeding worden afvalstoffen beter afgevoerd en kan spierpijn voorkomen worden.
 • Zuurstof en andere voedingsstoffen weten de spieren beter te bereiken en helpen bij het herstel en opbouw
 • De spierspanning neemt af door de inwendige druk van de massage.

Overbelasting oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken toe te wijzen aan de overbelasting van de spieren:

 • Eenzijdige belasting
 • Blessures
 • Statische belasting
 • Slechte techniek
 • Verkeerde uitvoering
 • Slechte warming up
 • Koude temperaturen
 • Chronische belasting
 • Vermoeidheid
 • Verandering van de oefeningen
 • Te veel en intensieve training
 • Verkeerde kleding en schoenen

Massagetechnieken

Wanneer een sportmasseur je klachten van overbelasting gaat behandelen heeft hij daar verschillende massagetechnieken voor. Veel gebruikte technieken zijn wrijvingen, knedingen, schuddingen en klopbewegingen. Vaak wordt er tussenstof gebruikt, om het zo comfortabel mogelijk aan te laten voelen voor de sporter en om de wrijving en irritatie te voorkomen. Deze tussenstof kan ook een andere functie hebben, namelijk het realiseren van een betere doorbloeding door vaatverwijding.

Wanneer sportmassage

Wanneer je last hebt van vermoeide spieren en stijve spieren vanwege overtraining kan een sportmassage een uitkomst zijn bij spierpijn. Ga niet naar een sportmasseur als je spierpijn nog erg hevig is of als je spieren nog stijf zijn. Na afloop kan het namelijk minder aangenaam voelen doordat de spieren stijver en pijnlijker kunnen aanvoelen. En onthoud dat je bij een spierscheuring nooit een sportmassage mag. Dit geldt ook als je een ontsteking hebt of wanneer je last hebt van koorts of een wondje hebt op je huid.

De massage zelf wordt vaak de dag na de wedstrijd of training gegeven. Wanneer je een goede cooling down doet kunnen al veel van de afvalstoffen afgevoerd worden waardoor de klachten grotendeels voorkomen kunnen worden. Maar stel dat na een training het vocht en lactaat zich toch ophopen dan kan er toch spierpijn optreden.

Indien de sportbelasting zeer hevig is geweest, zoals bij een marathon, is het verstandig om een sportmassage uit te stellen.
Het is dan te adviseren om de spieren eerst rust te gunnen door middel van een ijsmassage.